Haber

Öldürülen gazeteci Hüseyin Deniz’in ilk fotoğrafları yayınlandı

Yine Hayat Gazetesi, 1992 yılında öldürülen Özgür Gündem Gazetesi muhabiri ve yazarı Hüseyin Deniz’in fotoğraflarını yayımladı.

Gazeteci ve yazar Musa Anter’in (Apê Musa) yeğeni Hüseyin Deniz, Urfa’nın Siverek ve Mardin’in Nusaybin ilçelerinde uzun yıllar öğretmenlik yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında Diyarbakır Cezaevinde 3 yıl yattı. Deniz, bu yıllarda Kürt dili ve folkloru üzerine çalışmaya başladı.

Kürt atasözlerinden oluşan “Gotinên Peşiyên Kurdan” adlı kitabı 1991 yılında yayınlandı. Uluslararası Gazeteciler Sendikası PEN üyesi olan Deniz’in Yeni Ülke, Cumhuriyet, 2000’e Yanlış başta olmak üzere birçok gazete ve dergide yazıları yayınlandı. , Welat, Özgür Gündem Gazetesi öncesi.

31 Mayıs 1992’de Özgür Gündem Gazetesi’nin yayın hayatına başlamasıyla Ceylanpınar muhabiri olan Hüseyin Deniz, gazetenin forum sayfasında yazılar yazdı.

9 Ağustos 1992’de sokakta silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Deniz, kaldırıldığı Urfa Devlet Hastanesi’nde gerekli müdahale yapılmayınca ailenin girişimlerinin ardından bir gün sonra Diyarbakır’a götürüldü. . Ancak Deniz, 10 Ağustos’ta Diyarbakır’a ulaşamadan öldü.

ANTER: HAYATTA OLDUĞUM KADAR SANA YAZACAĞIM

Amcası ve meslektaşı Musa Anter, Deniz’in öldürülmesinin ardından 13 Ağustos 1992’de Özgür Gündem Gazetesi’ndeki köşesinde şunları yazmıştı:

“Aslında Hüseyin’imiz Kerbela şehidi Hüseyin’den aşağı değildir. Oğlum Hüseyin, bana ‘sen öldün’ diyemem. Mevtin bana o kadar ağır geliyor ki, öldü dersem bana küs gibi gelir. seni öldürdüysem ama üzülme evladım ‘ez xale te me (seninim)’ diyen ben yaşadığım sürece senin için yazarım. Beni de öldürürlerse seninle buluşurum ki bu en keyifli buluşma olur.”

Anter, bu yazıyı yazdıktan 38 gün sonra, 20 Eylül 1992’de Amed’de JİTEM üyeleri tarafından kaçırılarak katledildi.

12 Cinayette Kullanılan Suikast Silahı

Suikast 2 yıl faili meçhul kaldıktan sonra 1994’teki cinayette kullanılan silah Hizbullah üyesi Mehmet Şah Bakır’ın üzerinde yakalandı. Diğer 12 cinayetin işlenmesinde ise Makarov marka tabancanın kullanıldığı belirlendi.

Diyarbakır 4. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan Bakır, cinayetlerden sorumlu tutularak müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak katilin 2001 yılında aldığı müebbet hapis cezası, 2 Temmuz 2002’de Yargıtay tarafından bozuldu.

Yeniden yargılama yapan DGM’lerin yerine kurulan Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Kasım 2004’te Bakır’ı tahliye etti. Bakır, bu tarihten sonra ‘kayıplara’ karışırken, mahkeme davada ‘kalıcı arama’ kararı verdi.

bayrakli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu