Urfa’da eylem: Sokakta yok, barınakta yok, bu hayvanlara ne yaptınız
URFA – Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde kuduz vakaları görülmesi üzerine Akabe Batıkent Mahallesi ve Payamlı Mahallesi karantinaya alındı.
Mahallelerde önceki gün kuduz köpeklerin ısırdığı dört kişi hastanede tedaviye alınmıştı.
Hayvan hakları savunucuları ise mahallede bulunan diğer kedi ve köpeklerin toplatıldığını belirterek durumu protesto etti.
Yetkililerin “13 köpeğin barınağa alındığı” yönündeki açıklamalarına karşı çıkan hayvan hakları savunucuları “Urfa’yı dolaştık bu köpekler nerede, sokaklarda köpek kalmamış” diyerek tepki gösterdi.
Eylemde açıklama yapan Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Tuğba Gürsoy, kuduz vakalarıyla ilgili “Kuduzu köpeğe, ineğe, kediye bulaştıran yaban hayatıdır, burada bir kuduz tehlikesi varmış gibi bütün hayvanların canına kastediliyor” dedi.
“Şu an bu şehirde bir kuduz tespiti olduğu iddia ediliyor rapor çok şaibeli yarın bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullanan Gürsoy şöyle devam etti: “Bir gün içerisinde kuduz testi yapılan bölüm nerede? Eğer bu şehirde kuduz tespiti varsa Kurban Bayramı yaklaşıyor, hayvan kesemezsiniz. Burada bir oyun olduğunu düşünüyoruz, savcılığa başvursun yapacağız.
Kuduz denerek barınağa alınan köpekleri ziyaret ettik. Hayvanlara kuduz diyorlar, hayvanlar hasta, bakımsız kalmışlar. İnsanlar yavru köpekten bile korkuyor kuduz tanısını koyuyor. Yaşayan hayvanda kuduz tespiti mülkün değildir. Ancak hayvan ölür beyninden alınan bir parçayla inceleme örnekleri ile ortaya çıkar.”
Sadece 13 köpeğin sadece karantinaya alındığı açıklamalarını gerçekçi bulmadığını ifade eden Gürsoy “Şehri geziyoruz, saatlerdir köpekleri göremiyoruz, karantinada 13 tane köpek var deniyor, bu köpekler yani bu şehrin köpekleri nerede, biz bunu sormak istiyoruz? Ne yapıldı bu köpeklere? Sokakta yok, bakım evinde yok, nerede bu köpekler?” diye sordu.
‘SORUN İŞİNİ YAPMAYAN BELEDİYELER’
Haytap Urfa temsilcisi Hümeyra Aycan ise köpeklerin sorun olarak gösterildiğini ancak asıl sorunun 20 yıldır görevini yapmayan belediyeler olduğunu söyledi. Aycan, belediyelerin hayvanları toplayıp kısırlaştırma yapıp geri sokağa bırakmaları halinde çözümün gerçekleşeceğini belirtirken, bu konuda Cumhubaşkanının da yanlış bilgilendirildiğini iddia etti.
Belediyelere seslenen Aycan “2004 yılından beri alınan sizi ilgilendiren bu sorumluluğu yerine getirmeme hakkını, gücünü nereden alıyorsunuz? Merkezi kurumlar 20 yıldır görevi yasayla sabit olan belediyelere neden yaptırım uygulamıyorsunuz? Yirmi yıldır ihmal ettiğiniz görevin faturasını sokaktaki canlara hangi vicdanla kesebiliyorsunuz? Sayın cumhurbaşkanım sokak köpekleri nüfus kontrolü konusunda size tamamen yanlış bilgiler aktarılıyor, siz kısırlaştır, aşılat başarılı olmadı dediniz oysa 20 senedir kısırlaştırılma merkezi kurulmadı” diye konuştu.
Konuyla ilgili Şanlıurfa Valiliği’nden yapılan açıklamada, belediye tarafından yapılacak çalışmayı hayvan haklarına uygun hareket edilmesi ve hayvanları hassas davranılması gerektiği belirildi.
Valilikten yapılan açıklamada 2 mahallede 4 kişinin kuduz olduğu tespit edilen sokak köpekleri tarafından ısırıldığı ve tedavi altına alındığı belirtildi.
BELEDİYE İDDİALARI YALANLADI
Öte yandan köpeklerin toplanırken öldürüldüğü ve barınaklarda kötü muameleye maruz kaldığı iddialarına ilişkin ulaştığımız Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Basın Daire Başkanı Ömer Yılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yılan “Büyükşehir Belediyesi’nin merkezde bulunan barınağı var. O barınak bütün vatandaşlara da açıktır. Kişi dilediği zaman gidip görebilir çok net bir şekilde onunla alakalı hiçbir sıkıntı yoktur. Bunun net bir şekilde ifade edelim” dedi.
‘KARANTİNA SÜRECİNDELER’
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Remzi Sonekinci de barınağa bu süreçte 12 köpek getirildiğini ve köpeklerin karantina sürecinde bekletildiğini ifade etti. Sonekinci “10 gün sonunda kuduz çıkmazlarsa normal rehabilitasyon sürecine dönecekler. Kısırlaştırma, aşılama ve daha sonra doğal yaşama bırakılacaklar. Ama 10 gün sonrasında kuduz çıkarsa yasa ne ise o uygulanacak. Prosedür 5199 devam ediyor. Kısırlaştırma, iyileştirme süreci gereği özellikle o bölgedeki hayvanlar özel bir toplama yok normal rutin süreç” diye konuştu.