Çukurova Kalkınma Ajansı Girişimcilik Ekosistemini Geliştirmeye Devam Ediyor
Faaliyetlerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ile uyumlu bir şekilde yürüten Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), bölgedeki girişimcilik ekosistemini geliştirmeye devam ediyor. ÇKA tarafından, girişim sermayesi fonları, melek yatırımcılar, girişimciler ve ekosistem paydaşlarının katılımıyla Adana’da “Çukurova Yatırımcı-Girişimci Buluşması” etkinliği düzenlendi.
Ajansın yürüttüğü Genç Girişimci Destek Programını başarıyla tamamlayan girişimcilerin sahne aldığı etkinlikte, ekosistem paydaşlarıyla girişimcilik ortamı değerlendirilerek gelecek planları yapıldı.
ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran açılış konuşmasında ajansın uzun yıllardır girişimcilik konusunda çalıştığını belirterek, ajansın bu konudaki faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Duran, “Üniversite veya lise mezunu gençlerimiz devlette memur olmayı veya kurumsal bir şirkette maaşlı olarak çalışmayı hayal ediyor. Biz bu gençlerin iş fikri hayali kuran, iş ve hizmet tasarımcısı olmalarını istiyoruz. iş arayanlara maaş almamak ve onlara uygun eğitim ve maddi destek sağlayarak bu hayali gerçekleştirmek.” “Temellere ulaşmalarını istiyoruz. Bahsettiğimiz bu çerçevede son 20 yılda birçok atılım ve gelişme olmasına rağmen gençlerimizin girişimcilik hayallerini gerçekleştirecek entegre bir program bölgemizde hayata geçirilmedi. Başkanlığımızca ilk kez hayata geçirilen bu programın son adımını bugün sizlerin katılımıyla hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, ekonomik büyümenin en önemli iki yapı taşından birinin girişimcilik, diğerinin ise inovasyon olduğunu belirtti.
Kıvanç, Türkiye’nin girişimciliğin ekonomi üzerindeki etkisinin anlaşılmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.
Girişimcilere seslenen Kıvanç, “Büyük düşünün. Unutmayın, her şey bir hayalle başlar. En özgür olduğumuz yer hayalimizdir. Hayalimize kimse engel olamaz. Kendinize bir hedef belirlemeniz çok önemli.”
Mentor ve Yatırımcı Nuri Murat Avcı, Türkiye’de girişimcilikte devlet desteğinin çok önemli olduğunu belirterek girişimcilere tavsiyelerde bulundu.
Konuşmaların ardından VUCA Liderleri Nuri Murat Avcı’nın moderatörlüğünde TRAngels’tan Hale Umul, Teknopark İstanbul’dan Ahmet Kerim Nalbant, WePlay Ventures’tan Burak Yılmaz, Domino Ventures’tan Yağız Karadeniz’in katıldığı Girişimcilik Ekosistemi Nasıl Geliştirilir panelinde girişimcilik tartışıldı. konuşmacı olarak. yatırımcılar deneyimlerini girişimcilerle paylaştı.
Panelin ardından Genç Girişimcilik Destek Programını başarıyla tamamlayan 11 girişimci, projelerini yatırımcılara anlattı.
Etkinlik her girişimcinin soru-cevap oturumlarının tamamlanmasıyla tamamlandı.
Genç Girişimciliği Destekleme Programı kapsamında destek alan 11 girişimcinin projeleri şöyle;
Kaptan Edgar/Giza dijital görüntü oyunu, endüstriyel cihazların arızalanmasını önleyen MIOTE bakım asistanı, Çiftlik Kümes Hayvanlarında RT-PCR tabanlı Hızlı Teşhis ve Tanımlama Kiti, V-Risetech/Yapay Zeka Destekli Sanal Mağaza ve Sanal Çalışan Uygulaması, Kablosuz Üretim ve Makine Takibi Sistem, Görme engelli bireylere özel tasarlanmış Guiderverse yapay zeka tabanlı akıllı gözlük, Yerli Teknoloji Yeni Nesil Endüstriyel İstifleme Robotu Üretimi, ÇukoDrive- Sanal Ortamda Sürüş Becerilerinin Artırılması Projesi, Siber Tamer dijital görüntü oyunu, Akıllı Sera Sistemi.
Proje sürecinde tüm işletmeler son çalışmalarını ürettiler. Bir girişimci 60 milyon TL şirket değerlemesiyle yatırım alırken, Las Vegas CES Fuarı ve Katar web Zirvesi fuarlarına iki girişimci seçildi, bir girişimci de ilk ürününü sattı. – ADANA